Sunday, November 10, 2013

Contact Number Update! Kedai Fotografi

Untuk memudahkan anda berurusan dengan kami, kini, anda boleh menghubungi melalui: 

SMS/whatsapp di 012 - 981 8395!





Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau cadangan atau 



Tuesday, November 5, 2013

Siri Kamera baru Nikon - Nikon Df

Hari ini, Nikon telah mengumumkan model kamera baru dalam full frame format (FX) yang membawa rupa yang klasik, tetapi dikuasai oleh enjin pemprosesan DSLR. Ia mempunyai sensor imej seperti Nikon D4, kemampuan imej yang sangat berkuasa, tetapi dalam bentuk body yang retro atau klasik.


Thursday, September 12, 2013

Panasonic LUMIX LX5 White - SOLD

【ITEM(s)】Panasonic Lumix LX5 white
【Package includes】Fullbox. Kabel,charger, bateri, memori kad 8gb, etc
【Price】RM SOLD
【Warranty】N/A
【Dealing method】COD kuala terengganu atau POSLAJU seluruh malaysia
【Seller's location】Kuala Terengganu
【Contact method/details】sms/whatsapp 0142676204
【Age of item(s)】2 years ++
【Item(s) conditions】fully working condition. Outlook 8/10. Function 10/10.


Berminat, sms / whatsapp 012 - 9818395

Friday, May 24, 2013

Tips fotografi ringkas hari ini - fotografi majlis/acara/gathering

Tips ringkas hari ini.

Cara buat duit dengan kamera anda. 


#3. Fotografi majlis/event/acara/gathering/etc


Trend masa kini, manusia semakin suke berkumpul dan bersosial. Dan selalunya, merekan pasti menginginkan gambar kenangan apabila mereka berkumpul bersama. Kita sebagai photographer boleh mengambil peluang ini untuk membantu mereka mendapatkan gambar event atau acara mereka. 


Nak shoot event mcm mane? 


Zaman sekarang, segala2nya dah ade group. group kereta proton wira, group rokok elektronik, group aktvt outdoor, group pencinta kek dan cupcake, group skateboard, dll. dan selalunye, mereka aktfi di facebook. Kita boleh search sahaja group2 ni, approach admin diorang, dan tawarkan perkhidmatan kita. Ingat, segala2nya bermula dengan portfolio anda. kalau boleh, sediakan portfolio yang berkenaan. Contohnya, jika anda ingin approach group kereta, sediakan portfolio yang berkaitan dengan gambar kereta. Cari kawan2 anda yang ada kete best2, dan cube shoot dengan kreatif, dan pamerkan di facebook/flickr/500px/etc sebagai rujukan jika klien anda nak tengok hasil kerja anda. 


Saya xde gambar pun kete2 ni. camane nk stat? 


Untuk permulaan, anda boleh tawarkan perkhidmatan anda secara percuma. Mungkin utk 1 atau 2 event, anda approach mereka dan inform mengenai hasrat anda untuk menjadi official photographer bg gathering mereka. Seperti biasa, pastikan anda dah study dulu angle2 yang sesuai, tengok contoh gambar yang diambil oleh photographer lain di internet atau majalah, dan hasilkan gambar yang cantik. 


Kalau asyik bagi servis free, mcm mane nk dapat income? 


Once anda dah ambil, anda boleh upload gambar2 small resolution atau *low res* ke facebook contohnya. upload semua gambar yang diambil. jangan memilih mengikut citarasa anda. ini kerana, apabila ahli2 group tadi melihat gambar yang anda ambil, jika mereka ada berminat dengan mana2 gambar yang anda ambil, baru lah anda caj diorang untuk print. yup. print. Tawarkan pakej untuk mereka print. kebiasaannya hanya untuk 4r sahaja. tetapi kita tidak tahu, kegilaan mereka terhadap kenderaan mereka. Tidak mustahil, mereka ingin print gambar saiz besar. Anda sediakan harga untuk print saiz besar. sekali dengan CD yang berisi semua gambar tersebut. 


OK. di sini, satu lagi aspek yang sangat penting - KAD BISNES. Ya. pastikan anda ada kad bisnes, dan bagi kepada semue orang yang anda jumpe. pastikan mereka tahu cara untuk menghubungi anda. Bagi kad bisnes anda dan beritahu mereka boleh mendapatkan gambar2 tersebut dari anda. Dengan kad bisnes ini, hari ini mungkin anda shoot event gathering mereka. tidak mustahil, jika satu hari nanti ade diantara mereka menghubungi anda untuk shoot event mereka sendiri. Bisnes lagi, income lagi

  
  


Thursday, May 2, 2013

Siri Tips Ringkas - Shutter speed dalam fotografi aksi sukan


Tips ringkas hari ini - Kegunaan Shutter Speed dalam fotografi sukan

Secara khususnya, shutter speed biasanya digunakan untuk 


1. Mem"beku"kan pergerakan 

2. Menunjukkan pergerakan. 

Contohnya, photographer akan mengubah shutter speed kepada nilai yang tinggi (e.g: 1/1000s, 1/500s) untuk membekukan pergerakan sesuatu yang sedang bergerak laju (kereta F1, pelumba basikal, etc). Gambar seperti ini penting dari segi komersilnya untuk menonjolkan jenama (jenama penaja kereta contohnya) dan juga untuk profail subjek itu sendiri (gambar pelumba yang sedang beraksi, etc).


Shutter speed juga boleh diubah untuk menunjukkan pergerakan. Secara amnya, shutter speed yang perlahan (e.g: 1s, 1/2s, 1/8s) mampu merakamkan pergerakan sesuatu objek atau subjek yang sedang melakukan aksi tersebut. Untuk hasil terbaik, tripod diperlukan untuk tujuan ini. Gambar seperti ini selalunya digunakan untuk menunjukkan interaksi subjek dan kepantasan subjek yang sedang bergerak dengan aktiviti yang dilakukan. Contohnya, gambar kereta yang sedang bergerak atau ahli olahraga yang sedang berlari. Namun begitu, dalam aksi sukan, penggunaan shutter speed untuk "menunjukkan pergerakan" adalah kurang popular berbanding "membekukan pergerakan".


Anda biasa menggunakan shutter speed untuk memanipulasikan pergerakan subjek dalam frame anda? Kongsikan bersama kami :) 




Facebook page kedai fotografi :)

 Jangan lupe singgah, LIKE dan SHARE page kami di sini ----> Kedai Fotografi :)

Tuesday, April 30, 2013

Percetakan Kad Bisnes

Kini atas permintaan ramai, kedai fotografi menyediakan Perkhidmatan Percetakan Kad Bisnes! Hantarkan kepada kami design kad anda, dan kami akan cetakkan untuk anda dengan cetakan kualiti terbaik!




Sempena pelancaran perkhidmatan ini, harga promosi untuk 5 kotak (500 pcs) adalah RM70 manakala untuk 10 kotak (1000 pcs) adalah RM100 sahaja! Ya. memang murah!!

Kad bisnes adalah satu keperluan dalam menjalankan perniagaan, terutamanya bagi jurugambar. Menyedari hakikat ini, kedai fotografi telah mengambil inisiatif untuk menyediakan perkhidmatan percetakan kad bisnes. 

Hanya hantarkan design kad anda kepada kami (boleh dibuat menggunakan photoshop) dan kami akan cetakkan untuk anda, dan hantarkan  terus kepada anda, di seluruh Malaysia! 


Mengapa kad bisnes? adakah ia penting? 5 sebab kenapa anda perlukan kad bisnes. Apatah lagi jika anda adalah photographer, seperti semua admin Kedai Fotografi :)

1. Kad bisnes adalah senjata utama anda ke arah professionalisma. Ingat, kerjaya anda sebagai jurugambar@photographer adalah kerjaya professional. Apabila anda berjumpa klien anda, perkara pertama anda lakukan setelah menegur mereka adalah memberikan kad bisnes anda. Ia menunjukkan bahawa anda adalah seorang yang professional dan serius dengan bisnes perkhidmatan anda (bukan bisnes cincai-cincai). 

2. Klien anda akan merasakan lebih terjamin untuk berurusan dengan anda. Disamping portfolio gambar yang tersedia, kreativiti kad bisnes anda mampu memberi impak "wow" kepada klien anda, dan seterusnya mengukuhkan lagi kredibiliti anda sebagai "photo-designer".

3. Ia adalah iklan anda. Setiap kad yang anda berikan kepada sesiapa sahaja (x semestinya kepada klien anda sahaja) adalah media pengiklanan yang bercakap sendiri untuk anda. 

4. Kad bisnes adalah merupakan kunci kepada networking anda. Jika anda terserempak dengan sesiapa sahaja di mana-mana majlis atau acara, anda boleh meneruskan perhubungan dengan orang tersebut dengan memberikan kad bisnes anda. Mana tahu, orang tersebut mungkin klien anda yang seterusnya!

5. Jumlah yang banyak - jangan takut untuk memberikan kad bisnes anda kepada sesiapa sahaja yang anda jumpa. Malahan, jika anda sedang mengambil gambar di mana-mana majlis perkahwinan, anda boleh memohon izin dengan pemilik majlis untuk meletakkan 1 kotak kad anda di majlis tersebut. Tetamu-tetamu yang hadir ke majlis tersebut dengan mudah boleh menghubungi anda melalui kad tersebut. Mudah kan? 

Adalah merupakan satu amalan yang normal bagi pemilik bisnes untuk memberikan sekurang-kurangnya 2 keping kad kepada 1 klien. Mengapa? Untuk diberikan kepada rakan-rakan dan saudara mereka yang mungkin memerlukan perkhidmatan anda. Nampak? Iklan percuma! :)


Jangan berlengah! Hubungi 014-2676204 untuk membuat tempahan sekarang. Promosi perniagaan anda dan tingkatkan imej professional perkhidmatan anda. Jadikan kad bisnes anda sebagai salah satu senjata pemasaran anda! Tempah sekarang!



*** Jaminan kami - jika kad anda tidak siap dalam masa 30 hari, ataupun kualiti percetakan yang tidak memuaskan anda, 100% wang anda dikembalikan!!***

Tempah sekarang! Dapatkan template kosong untuk photoshop di bawah:

1. Untuk design menegak (portrait) 

2. Untuk design melintang (landscape)

Tunggu!! Jika anda tempah sekarang, dapatkan khidmat design kad secara percuma!

Ya. Kami akan design untuk anda dan hantar terus ke rumah anda, 
tanpa sebarang caj tersembunyi!




Tawaran ini akan tamat pada bila-bila masa sahaja. Tempah kad anda hari ini dan kembangkan perniagaan anda!

Saturday, February 23, 2013

Nikon D60 + 18-55mm VR

Nikon D60 + 18-55mm VR kit lens (SC18k)

Package: Nikon D60 body, kit lens 18-55mm VR, original battery, original charger, body cap, lens cap, PC-transfer cable, manual CD.

Condition: Excellent

Function: 10/10
Outlook: 9.5/10. SC18K.

Price: SOLD

COD at Bandar Baru Bangi. Poslaju anywhere in Malaysia, add RM20.





Thursday, February 21, 2013

Nikon AF-S 55-200mm f/3.5-5.6 VR


【ITEM(s)】Nikon AF-S 55-200mm VR
【Package includes】Lens, fornt cap, rear cap, hood, box
【Warranty】N/A
【Dealing method】COD bandar baru bangi / poslaju seluruh malaysia 
【Age of item(s)】2-3 years ++. Rarely used

【Item(s) conditions】Excellent

Function: 10/10
Outlook: 9.5/10


Price: SOLD

For more info, contact 014 2676204 / nukeaf@gmail.com



Sunday, January 27, 2013

Nikon D5100 body - SOLD

nikon D5100 body - 16 megapixels + full HD video

Package: nikon d5100 body, body cap, original strap, battery, charger

condition: 8/10.hotshoe cover missing.  SC 35k

Price: SOLD

COD at Bandar Baru Bangi. Poslaju to anywhere in malaysia, add RM20.

For more info, contact 014-2676204 / nukeaf@gmail.com







Thursday, January 10, 2013

Trade in diterima!!

Anda mempunyai kamera yang ingin dijual? kedaifotografi membeli peralatan fotografi terpakai anda (body dan lens, Nikon)!!

Hubungi 0142676204 atau emel ke nukeaf@gmail.com untuk maklumat lanjut.