Posts

Showing posts from May, 2013

Tips fotografi ringkas hari ini - fotografi majlis/acara/gathering

Image
Tips ringkas hari ini.

Cara buat duit dengan kamera anda. 

#3. Fotografi majlis/event/acara/gathering/etc

Trend masa kini, manusia semakin suke berkumpul dan bersosial. Dan selalunya, merekan pasti menginginkan gambar kenangan apabila mereka berkumpul bersama. Kita sebagai photographer boleh mengambil peluang ini untuk membantu mereka mendapatkan gambar event atau acara mereka. 

Nak shoot event mcm mane? 

Zaman sekarang, segala2nya dah ade group. group kereta proton wira, group rokok elektronik, group aktvt outdoor, group pencinta kek dan cupcake, group skateboard, dll. dan selalunye, mereka aktfi di facebook. Kita boleh search sahaja group2 ni, approach admin diorang, dan tawarkan perkhidmatan kita. Ingat, segala2nya bermula dengan portfolio anda. kalau boleh, sediakan portfolio yang berkenaan. Contohnya, jika anda ingin approach group kereta, sediakan portfolio yang berkaitan dengan gambar kereta. Cari kawan2 anda yang ada kete best2, dan cube shoot dengan kreatif, dan pamerkan di facebo…

Siri Tips Ringkas - Shutter speed dalam fotografi aksi sukan

Tips ringkas hari ini - Kegunaan Shutter Speed dalam fotografi sukan

Secara khususnya, shutter speed biasanya digunakan untuk 

1. Mem"beku"kan pergerakan 
2. Menunjukkan pergerakan. 

Contohnya, photographer akan mengubah shutter speed kepada nilai yang tinggi (e.g: 1/1000s, 1/500s) untuk membekukan pergerakan sesuatu yang sedang bergerak laju (kereta F1, pelumba basikal, etc). Gambar seperti ini penting dari segi komersilnya untuk menonjolkan jenama (jenama penaja kereta contohnya) dan juga untuk profail subjek itu sendiri (gambar pelumba yang sedang beraksi, etc).

Shutter speed juga boleh diubah untuk menunjukkan pergerakan. Secara amnya, shutter speed yang perlahan (e.g: 1s, 1/2s, 1/8s) mampu merakamkan pergerakan sesuatu objek atau subjek yang sedang melakukan aksi tersebut. Untuk hasil terbaik, tripod diperlukan untuk tujuan ini. Gambar seperti ini selalunya digunakan untuk menunjukkan interaksi subjek dan kepantasan subjek yang sedang bergerak dengan aktiviti yang dilakukan.…

Facebook page kedai fotografi :)

Jangan lupe singgah, LIKE dan SHARE page kami di sini ----> Kedai Fotografi :)